0
tel: 053-83.26.21
Search

Vind jij die massief houten tafels en kasten ook zo mooi?

Vind jij die massief houten tafels en kasten ook zo mooi? Maar ben je bang voor vlekken? Kom hier alles te weten over een correct onderhoud van behandeld hout.

Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek kan al volstaan. Vingerafdrukken kan je verwijderen met een licht bevochtigde doek, gevolgd door een droge doek om het vocht niet in het hout te laten intrekken.

Let op met water, want houtsoorten met grove poriën, zoals eik en es nemen nogal gauw het vocht op en dat kan zorgen voor donkere vlekken.

Stel het oppervlak van uw houten meubelen indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Zo voorkom je plaatselijke verkleuring van het hout. Een boek dat bijvoorbeeld steeds op dezelfde plek ligt, zal bij sommige houtsoorten zorgen voor een aftekening door het niet verdonkeren op die plek. Houtsoorten die hier erg gevoelig aan zijn, zijn grenen, spar en den.

Gelakte of verniste oppervlakken

Gelakte oppervlakken of oppervlakken voorzien van een vernislaagje reinig je best door ze met een vochtige doek schoon te wrijven, en daarna met een droge doek droog te maken. Gebruik in geen geval sprays of chemicaliën. Zij zullen de lak aantasten. Let erop dat rubberen glijders, bijvoorbeeld onder elektronische toestellen, steeds met vilt zijn afgedekt. Zo vermijd je zwarte strepen bij het verplaatsen.

Geoliede oppervlakken

Voor normaal onderhoud is het raadzaam om de oppervlakken van geolied hout regelmatig in te wrijven met natuurhars of parafine olie, en na te wrijven met een pluisvrije doek. Zo wordt je meubel beschermd tegen vuil.
Ontstaan er alsnog krassen, of moeilijk te verwijderen vlekken, dan kan dat worden verwijderd met een heel fijn schuurpapier. Aansluitend is het aan te raden om het oppervlak terug te behandelen met een plantaardige zeep en opnieuw te oliën. Na het drogen, kan er met een pluisvrije doek overtollige resten worden afgehaald.

Geboende oppervlakken

Geboende oppervlakken kunnen voor een normaal onderhoud schoongeveegd worden met een vochtige doek, en daarna worden behandeld met een verzorgende bijenwas oplossing. Drogen met een pluisvrije doek is steeds aan te raden.
Krijg je na een tijd toch te maken met een doffe uitstraling van het oppervlak, of heb je krassen in het hout, dan kan je je meubel reinigen met een plantaardige zeep, waarna er moet geboend worden met bijenwas.

Er zijn tal van kwaliteitsvolle onderhoudsproducten verkrijgbaar voor sterk vervuild hout, maar gebruik steeds producten die Lucas Meubelen en/of de fabrikant van je meubel aanraadt te gebruiken. Lees ook steeds erg nauwkeurig de gebruiksaanwijzingen van de producten.