HOE BEGIN JE ERAAN?
Alvorens het behangen, is het ontzettend belangrijk dat de muren hier klaar voor zijn. Deze moeten namelijk droog en vlak zijn, maar evenzeer roest-, stof- en vetvrij. Indien hier voldoende aandacht aan geschonken wordt, kan het papier daarna mooi en egaal op de muur plakken. De behangerslijm wordt best op zijn minst één uur van tevoren aangemaakt.
VLIESBEHANG
Breng de lijm op de muren aan. Daarna het papier op de muur hangen en aandrukken met een borstel of roller.
PAPIERBEHANG
Begin met het lijmen van het behang. Sla het behang vervolgens dubbel en rol het geheel op. Laat vervolgens de lijm op deze manier drie tot vijftien mintuten (dit is afhankelijk van het type behang) intrekken. Nu kan het papier op de muur aangebracht worden.
BEHANGEN & WEETJES
Is je muur erg oneffen, kies dan voor een reliëfbehang, zo vallen de oneffenheden immers veel minder op
Vraag de verkoper om uitleg in verband met de symbolen die vaak op de achterkant van het behang vermeld worden. Sommige soorten behangpapier kunnen immers tegen water, andere verkleuren dan weer niet zo snel, …
Kijk steeds of de gekozen rollen hetzelfde aanmaaknummer vermelden? Indien dit niet zo is, kan er namelijk een klein kleurverschil optreden.
Een leuke print op het papier? Controleer of er geen fouten in de tekening zitten
Laat nieuw stucwerk op zijn minst zes maanden drogen alvorens het van behangpapier te voorzien!
Tijdens het behangen ramen en deuren dicht laten en zeker ook de verwarming niet te hoog zetten. Anders zou het wel eens kunnen dat het papier te snel droogt en zo kunnen er krimpnaden ontstaan. De ideale temperatuur om te behangen is tussen achttien en twintig graden.
Omwille van het feit dat plafonds niet altijd even recht zijn, snijd je het papier best met een overschot van vijf tot tien centimeter af.
Voor behang met patronen is het best dat de banen naast elkaar gelegd worden en dat deze heel nauwkeurig afgesneden worden.
Teken alvorens het behangen een loodrechte lijn op de muur. Langs deze lijn kan je vervolgens beginnen te behangen. Waarom deze lijn? Omdat muren haast nooit recht lopen, zeker niet in oudere huizen!
Behang muren met ramen als laatste, wie weet komen de restjes hier nog van pas!
Drukke tekeningen komen het best tot hun recht, indien de muur erlangs een rustig papiertje krijgt.
Blaasjes in het behang? Geen probleem! Snij deze heel voorzichtig open en plak vervolgens deze flapjes dicht. Op deze wijze merk je er nauwelijks nog wat van. Een andere mogelijkheid: Ga naar de apotheker en haal er een naald – geen te fijn model – en vul deze met een flink verdund behangsellijm. Spuit vervolgens de lijm heel voorzichtig in de blaas.
Met kleine restjes kan je nog verrassend creatief uit de hoek komen – een lampenkap bekleden, schriftjes kaften, … Op deze manier komt het behang terug in uw interieur.