tel: 053-83.26.21

Hout, een stukje natuur

Hout, een stukje natuur

Er bestaan op deze wereld ongeveer 30.000 tot 40.000 houtsoorten, slechts een 600 hiervan zijn in de handel verkrijgbaar. Elke soort heeft zijn eigen kleur, hardheid en nerfstructuur. Hout ten behoeve van de meubelindustrie is veelal afkomstig van naaldbomen (o.a. Nederland en Scandinavië) en loofbomen (o.a. Verenigde Staten, Europa en Azië). Naaldbomen kenmerken zich door een snelle groei waardoor het een zachtere houtsoort is, voorbeelden zijn spar, vuren en grenen. Loofbomen groeien traag, met als gevolg dat het hout veel harder is, voorbeelden zijn eiken, berken, beuken, kersen en tropische houtsoorten zoals teak, bangkirai en sisam. De waarde van hout wordt bepaald door zijn hardheid en gewicht. Zachte houtsoorten zoals spar, grenen en els worden omwille van hun gunstige prijsklasse meestal in natuurlijke staat voor massieve meubelen gebruikt. Middelharde houtsoorten zijn es, beuk en notelaar. De beuk is geschikt voor parketvloeren en voor het massieve frame van beklede meubelen. De es en het dure notenhout worden vaak tot fineerhout verwerkt. Harde houtsoorten zoals kerselaar en eik zijn bijzonder waardevol. Beide worden zowel voor massieve meubelen als voor fineerplaten gebruikt.

Hout, massief, fineer of platen

Meubelen in massief hout

Alleen wanneer de stijlen, de zijwanden, de bodem, de fronten én de plint van massief hout zijn, mag een meubel massief genoemd worden. Is dit niet zo, dan is er sprake van deels massieve meubelen waarvan afzonderlijke bestanddelen uit vezel-, spaan- of multiplexplaten kunnen bestaan.

Fineerplaten

De meeste meubelen zijn vervaardigd uit een moderne mix van massief hout en fineerplaten. Fineerplaten worden vervaardigd uit hoogwaardige boomstammen. Deze worden in dunne lagen gesneden en vervolgens op een grondplaat gelijmd. Naargelang de snijrichting ontstaan zo de meest uiteenlopende vlammen, die elk meubelstuk uniek maken. Fineer wordt meestal gebruikt op grote oppervlaktes en zal minder snel scheuren vertonen dan massief hout.

Platen in houtmateriaal

MDF-platen

MDF staat voor ‘middeldichte vezelplaat’. Houtvezels en bindmiddelen worden in een verhouding van 9-1 vermengd, heet gedroogd en onder hoge temperatuur en druk tot platen geperst. Het plaatoppervlak wordt met folie gecoat of gelakt. MDF platen zijn leverbaar in alle mogelijk kleuren.

Multiplexplaten

Multiplexplaten bestaan uit fineerplaten van een verschillende sterkte die kruiselings worden gelijmd en geperst. Op die manier wordt een hoge hardheid bereikt. Meubelplaten worden gemaakt van extreem stabiele multiplexplaten met minstens één fineerlaag aan elke kant en een tussenlaag bestaande uit aan elkaar gelijmde houtbalken.

Spaanplaten

Het bij de houtverwerking ontstane resthout wordt samen met sprokkelhout tot een houtmassa verwerkt, gedroogd, met lijmharsen vermengd en dan onder hoge druk tot spaanplaten geperst die duurzaam en nagenoeg krimpvrij zijn.

Hout, algemene onderhoudstips voor alle houtsoorten

Over het algemeen heeft hout weinig onderhoud nodig. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water! Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es wist u beter niet met water af. Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Een boek dat constant op dezelfde plek ligt, verhindert op deze plaats het verdonkeren van het hout. Bijzonder sterk verdonkerende houtsoorten zijn grenen, spar en den.

Onderhoudstips voor behandelde houtoppervlakken

Gelakte oppervlakken

Gelakte oppervlakken poets je best door er met een vochtige doek over te gaan en droog na te wrijven. Gebruik in geen geval politoeren of sprays, deze zullen de lak aantasten. Let erop dat rubberen glijders, bijvoorbeeld onder stereo-installatie, steeds met vilt zijn afgedekt. Zo vermijd je zwarte strepen bij het verplaatsen. Voor elke soort van afwerking – mat, zijdeglans of hoogglans gelakt – zijn er onderhoudsproducten ontwikkeld. Vraag ernaar in de winkel.

In de was gezette oppervlakken

De iets oudere massieve meubelen zijn vaak behandeld met was. De laatste jaren komt de matte vernis meer en meer voor. We hebben specifieke reinigings- en onderhoudsproducten voor in de was gezette oppervlakken. Wij adviseren deze boven een standaard reinigingsproduct.

Normaal onderhoud

Afstoffen en vochtig schoonvegen, nawrijven met een verzorgende bijenwasemulsie. Na het drogen met een pluisvrije doek opboenen

Bij een dof oppervlak

Reinigen met plantaardige zeep, met bijenwaspolitoer naboenen.

Bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil

Een beetje wasbalsem reinigingsmiddel op een dun schuurpapiertje aanbrengen en voorzichtig uitwrijven. Het ruwe hout met bijenwaspolitoer inwrijven en naboenen.

Geoliede oppervlakken

Normaal onderhoud

Geoliede oppervlakken onderhoud je best door op regelmatige tijdstippen natuurhars of parafineolie gelijkmatig aan te brengen. Nawrijven met een pluisvrije doek.

Bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil

Het vuil met een fijn schuurpapier verwijderen. Reinigen met plataardige zeep en oliën. Na het drogen, nawrijven met een pluisvrije doek.

Bij schade en sterk afgesleten oppervlakken

Ontstoffen, reinigen met plataardige zeep, voorzichtig naschuren, en met een dunne laag olie inwrijven.

Onderhoudsproducten hout

Voor een compleet overzicht aan onderhoudsproducten komt u best naar onze meubelzaak. Veel fabrikanten adviseren een specifiek reinigings- en onderhoudsmiddel voor hun meubel; op basis van de gebruikte afwerking van het meubel. Laat uw meubelzaak dit voor u nagaan. Zij helpen u met plezier verder.

U kan zich ook compleet ontzorgen door bij de aankoop van uw meubel een onderhoudscontractje af te sluiten. Met dit aanvullende service programma hoeft u zich de komende jaren geen zorgen te maken over service en garantie.

Krassen op hout

Krassen op gepolijst hout?

Wrijf de plek in met een 1/1-mengeling van azijn en olie. Polijst na met een zachte lap.

Krassen in meubelen en deuren

Diepere krassen kun je vullen met boenwas of vloeibaar hout en daarna eventueel nakleuren met een retoucheerstift.

Onderhoudscontract

Wist u dat u bij de aankoop van uw meubelen steeds een onderhoudscontract kan afsluiten? Met dit aanvullende service programma hoeft u zich de komende jaren geen zorgen te maken over service en garantie.

Een nieuw meubel is een kostbaar bezit en u wilt hier dan ook veel plezier aan hebben. Met dit contract heeft u de zekerheid dat uw meubel jarenlang gegarandeerd vlekvrij blijft. Mocht er toch een vlek ontstaan, dan bent u zeker van een snelle en vakkundige oplossing. Vraag ernaar bij de aankoop van uw meubelen.