0
tel: 053-83.26.21
Search

5 tips voor de inrichting van een kleine ruimte

uitklapbed

Een kleine ruimte praktisch en toch mooi inrichten. Dat is vaak de uitdaging van interieurstylisten. Met een beetje inzicht in architectuur en mits gebruik te maken van de juiste meubelen en accenten kan dat alsnog leiden tot een erg sfeervol geheel. Niet iedereen is namelijk gezegend met een woonkamer van 50m² zoals meubelfabrikanten het al eens voorstellen in hun foto’s en brochures.

Daarnaast zijn er ook momenten in je leven dat kleiner wonen bovenaan je lijstje staat. Dat kan zijn wanneer je als student een kamer of studio gaat inrichten. Of wanneer je met je partner aan een eigen nestje begint te bouwen. Steeds vaker kiezen we ook op latere leeftijd nog eens om kleiner te gaan wonen wanneer de kinderen het huis uit zijn, of we richten een appartement aan zee in.

5 tips die de kamer groter doen lijken

Kortom, redenen genoeg om je te laten begeleiden door één van onze stylisten. Hier volgen 5 waardevolle tips om mee aan de slag te gaan.

  1. Kies in je woonkamer voor een zitbank op pootjes. Daarmee sluit je de ruimte niet helemaal af, en blijft het een licht en luchtig geheel. De meeste modellen van salons op pootjes zijn ook wat strakker van stijl en ook die moderne toets draagt bij tot een fris en luchtig geheel.
  2. Vaak is er discussie over de grootte van een tapijt. Voor een kleine ruimte (woonkamer of slaapkamer) wordt een tapijt al eens weggelaten of er wordt gekozen voor een klein exemplaar onder de salontafel. Fout! Het verruimt net de ruimte wanneer je kiest voor een groter tapijt. Je gaat het vloeroppervlak accentueren en dat geeft het gevoel in een grotere ruimte binnen te stappen. In een woonkamer is het bijvoorbeeld perfect om je salon met de pootjes op het tapijt te zetten, alsof het volledig doorloopt onder de zitbank.
  3. De invloed van het gebruik van kleur wordt vaak onderschat bij de inrichting van kleinere kamers. Ons advies hierin is om het sober en eentonig te maken van kleur. Accentkleuren maken het vaak drukker en onrustiger, en dat heeft een verkleinend effect. Zorg daarom eerder voor zachte overgangen en accenten. Een extra tip is om eerder te variëren met structuren zoals stof, tapijt, pels, velours, steen, hout, glas, of andere, eerder dan veel te variëren met kleuren.
  4. Investeer in multifunctionele meubelen. We denken daarbij aan uitschuifbare tafels, bedden die uitklapbaar zijn, of waaronder opbergruimte beschikbaar is. Ook stoelen kunnen multifunctioneel worden ingezet door ze voor aan tafel, voor je werkplek en eventueel als bijzit bij je zitbank te gebruiken. Opbergruimte kan je ook overal gebruiken, dus investeer in poufs met opbergruimte, kijk eens in de hoogte voor eventuele extra legplanken en werk georganiseerd bij het opbergen. Een opgeruimde kamer oogt ook altijd groter dan eentje waar in elke hoek een tijdschrift of boek te vinden is.
  5. En tot slot, bij de finishing touch van je inrichting, maak je het beste gebruik van transparante en spiegelende decoratie. We denken daarbij aan spiegels tegen de wand of mooi glaswerk. De reflecties zorgen voor licht en licht vergroot de kamer sowieso. Bij je zoektocht naar de juiste decoratie, geven we tot slot nog mee dat ronde vormen helemaal de max zijn als je rust en evenwicht wil brengen in je huis.

We wensen je heel veel succes wanneer je aan de slag gaat met deze tips, en aarzel zeker niet om onze stylisten om raad te vragen voor jouw specifieke situatie. Ze zijn er om je te helpen.