Onderhoudstips hout

Over het algemeen behoeft hout weinig onderhoud. Een stofdoek volstaat doorgaans. Vingerafdrukken wis je weg met een licht bevochtigde zeemlap, wrijf er daarna nog eens over met een droge stofdoek. Let op met water! Houtsoorten met grove poriën zoals eik en es wis je beter niet met water af.

Stel het hout indien mogelijk aan gelijkmatig licht bloot. Een boek dat constant op dezelfde plek ligt, verhindert op deze plaats het verdonkeren van het hout. Bijzonder sterk verdonkerende houtsoorten zijn grenen, spar en den.

Onderhoudstips voor behandelde houtoppervlakken

Gelakte oppervlakken

Gelakte oppervlakten poets je best door er met een vochtige doek over te gaan en droog na te wrijven. Gebruik in geen geval politoeren of sprays, deze zullen de lak aantasten. Let erop dat rubberen glijders, bijvoorbeeld onder stereo-installaties, steeds met vilt zijn afgedekt. Zo vermijd je zwarte strepen bij het verplaatsen.

In de was gezette oppervlakken

Massieve meubelen zijn vaak behandeld met was.

normaal onderhoud: Afstoffen en vochtig schoon-vegen, nawrijven met een verzorgende bijenwasemulsie. Na het drogen met een pluisvrije doek opboenen.
bij een dof oppervlak: Reinigen met plantaardige zeep, met bijenwaspolitoer naboenen.
bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Een beetje wasbalsem reinigingsmiddel op een dun schuurpapiertje aanbrengen en uitwrijven. Het ruwe hout met bijenwaspolitoer inwrijven en naboenen.

Geoliede oppervlakken

normaal onderhoud: Geoliede oppervlakten onderhoud je best door op regelmatige tijdstippen natuurhars- of parafinneolie gelijkmatig aan te brengen. Nawrijven met een pluisvrije doek.
bij krassen of moeilijk te verwijderen vuil: Het vuil met een fijn schuurpapier verwijderen. Reinigen met plant-aardige zeep en oliën. Na het drogen, nawrijven met een pluisvrije doek.
bij schade en sterk afgesleten oppervlakken: Ontstoffen, reinigen met plantaardige zeep, voorzichtig naschuren, en met een dunne laag olie inwrijven.

Trefwoorden: